ponedeljek, 11. december 2023
POIŠČI

NOVICE

petek, 28. november 2014 ob 00:00, ogledov: 9223

Razširjena slovenska planinska pot najlepša slovenska knjiga

Objavil(a): Matej Ogorevc
Sveže izdani vodnik Gorazda Goriška Razširjena slovenska planinska pot, ki orje ledino nove celostne grafične podobe izdaj Planinske založbe PZS, za katero sta zaslužna oblikovalca Damjan Ilić in Ivian Kan Mujezinović iz Grupe Ee, je na 30. slovenskem knjižnem sejmu prejel nagrado za najlepšo slovensko knjigo v kategoriji poljudnih knjig.

Razširjena slovenska planinska pot, vodnik za vse, ki želijo prekrižariti Slovenijo na enega najzanimivejših načinov – peš, je delo mladega, a priznanega planinskega publicista Gorazda Goriška, pisca vodnikov, ki imajo v sebi »dušo« legendarnega Tineta Miheliča. Razširjena slovenska planinska pot od leta 1966 dopolnjuje Slovensko planinsko pot, obsega 44 ciljev po vsej Sloveniji – od najresnejših vrhov v visokogorju preko vrste gozdnatih hribov do blagih severovzhodnih gričev. Vodnik odlikujejo zgoščeni, natančni in sistematični opisi, kratka predstavitev ostalih pristopov na isti cilj in bogata grafična oprema, ki začenja novo poglavje posodobljene celostne podobe publikacij Planinske založbe PZS. Vodnik sta uredila Mojca Stritar Kučuk in Andrej Mašera, pod presežno oblikovanje pa se podpisujeta Damjan Ilić in Ivian Kan Mujezinović iz Grupe Ee.

Komisija 30. slovenskega knjižnega sejma v sestavi Boštjan Botas Kenda (predsednik), Evita Lukež in Domen Fras (člana), ki je planinski vodnik izbrala za najlepšo slovensko knjigo v kategoriji poljudnih knjig, je v obrazložitvi izpostavila, da »pohodniku s sodobnimi tipografskimi prijemi in premišljenim oblikovanjem informacij nedvoumno predoča za izlet nujne podatke«.

zalozba_pzs_vodnik_razsirjena__spp_najlepsa_knjiga_slo_knjizni_sejem_2014_foto_matej_ogorevc_m

Podelitve nagrad na Pisateljskem odru v Veliki sprejemni dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani sta se v petek, 28. novembra, udeležila avtor Gorazd Gorišek in urednica Mojca Stritar Kučuk, izjemno vesela zunanje potrditve truda novega uredništva Odbora za založništvo in informiranje PZS: »Nagrada vodniku Razširjena slovenska planinska pot je potrditev, da smo na pravi poti. Vodniku smo posvetili veliko časa, spodbudil je veliko razmislekov in dvomov, tako da je lepo dobiti nevtralno mnenje od zunaj, da je to, kar smo naredil, dobro narejeno.«

»Veliko pohvalo izrekam oblikovalcema, zaslužnima za zunanjo podobo vodnika, saj lahko knjigo napišeš še tako dobro, a če ne pade v oči, to ne pomaga. Upam, da nagrada pomeni dobro promocijo za knjigo,« je dodal avtor Gorazd Gorišek, ki je že na predstavitvi knjige pred dobrim tednom dni izpostavil vsebinsko dodano vrednost vodnika: »Na vrhove Razširjene slovenske planinske poti ne vabim samo z enim pristopom, ampak jih nanizam več, kjer je mogoče, se poslužujem krožnih tur, v vodniku pa je tudi veliko možnosti za druge ture in pristope, ki so omenjeni ali natančneje opisani v vodniku. Kdor bo z navodili iz tega vodnika zahajal po naših gorah in nižjih hribih, bo imel dela za veliko časa.« In prav vsakdo najde v vodniku idejo za pešaško raziskovanje Slovenije po svoji meri, kot je še poudaril Gorišek: »Vodnik Razširjena slovenska planinska pot je v prvi vrsti namenjen vsem ljubiteljem narave. V njem niso samo visoke gore, prepadi in zavarovane plezalne poti, temveč tudi veliko sredogorskih ciljev, zaidemo tudi v Prekmurje. Prav tako je predstavljenih veliko kulturnih znamenitosti, kot so cerkve in gradovi, tako da bo v njem vsak našel kaj zase.«

Izbirni vodnik Razširjena slovenska planinska pot Gorazda Goriška, novost iz Planinske založbe, lahko samo na knjižnem sejmu kupite z 20-odstotnim popustom (19,12 € namesto 23,90 €), hkrati pa vam podarimo zemljevid Posavsko hribovje: Boč-Bohor. 

Planinska založba PZS vas na jubilejnem knjižnem sejmu pričakuje tudi z vrsto drugih sejemskih ugodnosti in novosti ter že preverjeno zakladnico planinskih vodnikov, zemljevidov in leposlovja. Preverite, kakšne ugodnosti smo pripravili za vas! Vabljeni, da nas v Cankarjevem domu v Ljubljani obiščete še vse do nedelje, 30. novembra 2014, vsak dan med 9. in 20. uro, danes celo do 22.00. Vstop je prost.

Povezane novice:

Manca Čujež


Fotogalerija

 foto Manca Čujež1 / 5

 foto Natalija Marovt2 / 5

 foto Manca Čujež3 / 5

 foto Manca Čujež4 / 5

 foto Manca Čujež5 / 5

 
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2023

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije
Mladinski svet Slovenije

NAPAKA: ne najdem RSS datoteke...
Urad Republike Slovenije za mladino