petek, 21. junij 2024
POIŠČI

NOVICE

četrtek, 9. oktober 2014 ob 00:00, ogledov: 3877

Pol desetletja vseslovenske akcije Očistimo gore in planine

Objavil(a): Matej Ogorevc
Sodelovanje med Zavarovalnico Triglav in Planinsko zvezo Slovenije pri vseslovenski akciji Očistimo gore in planine je tudi letos bogato okoljevarstveno obrodilo: več kot šestdeset planinskih koč in zgornjih postaj žičnic po vsej Sloveniji je opremljenih z vrečkami za zbiranje smeti in zavest obiskovalcev gora o pomenu varovanja okolja se je še okrepila. Projekt je že lani prerasel osnovni namen z vzpostavitvijo mobilne aplikacije Gorniški priročnik, pri kateri so sodelovali tudi strokovni kadri Planinske zveze Slovenije, letos pa se je sodelovanje nadgradilo še z vzpostavitvijo katastra planinskih poti in vključitvijo ažurnih podatkov o planinskih poteh v spletno aplikacijo za načrtovanje planinskih izletov.

Skupaj z Zavarovalnico Triglav vas vabimo na zaključek 5. sezone vseslovenske akcije Očistimo gore in planine, ki bo v soboto, 11. oktobra 2014, ob 12. uri na terasi Športnega centra Triglav Pokljuka na Rudnem polju. Čiščenje po pokljuški planoti se bo začelo ob 9. uri.

V akcijo je iz leta v leto vključenih vse več ljubiteljev narave, ki skrbijo, da bodo v lepotah narave uživale tudi generacije za nami. Slovenske gore so z našo pomočjo vse čistejše, vrečke za pobiranje smeti pa že skoraj obvezna oprema pohodnikov in zaščitni znak planinskih koč – letos smo jih razdelili kar 62 planinskim kočam in zgornjim postajam žičnic po vsej Sloveniji. Poleg ekološkega sporočila želimo širiti tudi zavest o varnejšem in odgovornejšem obiskovanju gora. Zavarovalnica Triglav je s prostovoljci Planinske zveze Slovenije letos poskrbela za varno načrtovanje poti za kar 4000 slovenskih vrhov in otroke s planinskimi vodniki poučevala o varni in odgovorni hoji v hribe.

»V Planinski zvezi Slovenije smo zelo veseli, da se je Zavarovalnica Triglav aktivno priključila prizadevanjem za ohranitev gorske narave, saj je z odmevnim projektom Očistimo gore in planine pripomogla k še večji okoljevarstveni zavesti vseh obiskovalcev gora. V okviru tega okoljevarstvenega projekta je Zavarovalnica Triglav okoli 60 planinskih koč opremila s posebnimi okolju prijaznimi vrečkami, ki so namenjene planincem, da lahko smeti odnašajo s seboj na ustrezna odlagališča v dolino. V okviru tega projekta so bile izvedene tudi številne čistilne akcije v gorskem svetu, ki so še posebno v bližini večjih turističnih središč pripomogle k še čistejši gorski naravi. Ta projekt družbene odgovornosti je Zavarovalnica Triglav lani s področja varstva narave razširila še na področje varnosti v gorah, saj je obiskovalcem gora brezplačno ponudila mobilno aplikacijo Gorniški priročnik, pri nastajanju katere so sodelovali tudi strokovni kadri planinske zveze. Posebej pa nas veseli tudi dejstvo, da smo letos uspeli sodelovanje razširiti tudi na projekt ureditve katastra planinskih poti in vzpostavitve spletne aplikacije za načrtovanje planinskih izletov, oboje pa bo zelo koristilo tako obiskovalcem gora kot tudi prostovoljnim markacistom, ki skrbijo za urejenost planinskih poti,« ob zaključku pete sezone vseslovenske akcije Očistimo gore in planine poudarja predsednik Planinske zveze Slovenije Bojan Rotovnik

Na sobotnem dogodku, ki ga na Pokljuki organizira Zavarovalnica Triglav, bo poskrbljeno za vse generacije in okuse. Za najmlajše bo z nagradnimi igrami poskrbel Kuža Pazi. Za glasbo skupina Jararaja. Za nagrade ekipa Očistimo gore. Za »sladki zaklad« pa oskrbniki koč, ki se bodo s svojim »štrudlom« potegovali za laskavi naziv najboljšega. Program prireditve dodajamo v priponki. Pridružili se nam bodo tudi slovenski biatlonci in drugi vrhunski športniki. Poskrbimo skupaj, da bomo pred zimskim spanjem pokljuško planoto očistili odpadkov.

Prosimo, da svojo udeležbo potrdite po elektronski pošti na e-naslov ocistimo.gore@triglav.si, najkasneje do petka, 10. oktobra 2014, do 12. ure.

© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije
Mladinski svet Slovenije

NAPAKA: ne najdem RSS datoteke...
Urad Republike Slovenije za mladino