ponedeljek, 11. december 2023
POIŠČI

NOVICE

četrtek, 10. julij 2014 ob 00:00, ogledov: 5269

Začetni alpinistični tečaj v kopni skali

Objavil(a): Matjaž Šerkezi
Od srede, 2. julija do nedelje, 6. julija je na Kamniškem sedlu potekal začetni alpinistični tečaj v kopni skali. Iz našega odseka se je tabora udeležilo sedem tečajnikov in pripravnikov; Grega, Franci, Julijan, Jernej, Lidija, Miha, Suzana, ter inštruktor Alen.
Tabor se je pričel z vzponom na kočo na Kamniškem sedlu v poznih popoldanskih urah. Namestili smo se v koči, se spoznali med seboj, razdelili v naveze, naredili pripravo na turo za naslednji dan in nato polni pričakovanj odšli spat.

20140706-pzs-ka-tabor-kamnisko_sedlo-001 20140706-pzs-ka-tabor-kamnisko_sedlo-002

Naslednji dnevi so potekali dokaj podobno: zajtrk, alpinistična smer, kosilo, alpinistična smer, večerja, predavanje, analiza. Najbolj pomembno tekom tečaja je bilo, da smo tečajniki in pripravniki sami naredili pripravo na turo, sami poiskali vstop v smer in se v njej tudi orientirali, ter dobili čim več izkušenj v zvezi z delanjem različnih sidrišč in nameščanjem vmesnih varoval. Izbirali smo dokaj podobne smeri ali v zahodni steni Planjave (Smer Y, Poševna zajeda, X ...) ali v vzhodni steni Brane (Zajeda, Šija Brane, Zgornji steber ...).

20140706-pzs-ka-tabor-kamnisko_sedlo-003

Svoje znanje smo ob večerih nadgrajevali z različnimi predavanji o alpinističnem plezanju, orientaciji, opremi in pripravi na turo. Dva inštruktorja sta nam s projekcijo predstavila tudi nekaj svojih pomembnih alpinističnih tur.

20140706-pzs-ka-tabor-kamnisko_sedlo-006

Zadnji večer smo posvetili druženju in zabavnim igram, ki so nas nasmejale in nam popestrile tabor. V nedeljo smo splezali še zadnjo smer, nato pa zadovoljni, polni novih izkušenj odtekli v dolino na zasluženo pijačo k Jurju.

Besedilo: Suzana Rženičnik

PDF Celotno poročilo (366,93 Kb)
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2023

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije
Mladinski svet Slovenije

NAPAKA: ne najdem RSS datoteke...
Urad Republike Slovenije za mladino