petek, 19. julij 2024
POIŠČI

NOVICE

sreda, 25. junij 2014 ob 00:00, ogledov: 5062

Razstava PLANINSKA KOČA v Slovenskem planinskem muzeju

Objavil(a): Zdenka Mihelič
Ko se s polnim nahrbtnikom planinskih doživetij in nekaj vaših smeti po zasluženem počitku spuščate v dolino, se kdaj vprašate, kaj v planinski koči ostane za vami - razen morda pozabljenih sončnih očal, kratke majice, morda nogavice ali dveh?
Kakšno življenje živi planinska koča in s kakšnimi izzivi se srečujejo oskrbniki, medtem ko se mi v dolini spopadamo z vsakdanom? Kaj je pravzaprav njen namen in kakšna je njena prihodnost?

Občasna muzejska razstava PLANINSKA KOČA obeležuje 120-letnico postavitve prve planinske koče Slovenskega planinskega društva - Orožnove koče pod Črno prstjo v Bohinju.

Obiskovalcem v besedi, fotografiji in s pomočjo interaktivnih vsebin nudi vpogled v namen in življenje koče ter odpre marsikatero vprašanje o odtisih, ki jih koče in njeni obiskovalci pustimo v okolju.

Na sami razstavi lahko obiskovalci med drugim pokukate v notranjost planinske koče, pomagate pri njeni gradnji, se okrepčate s planinskim čajem, se vpišete v vpisno knjigo, odtisnete žig in aktivno razmišljate o okoljski problematiki ter prihodnosti planinske koče.

Razstavo je predstavila njena avtorica, kustosinja Elizabeta Gradnik, ki je v kratki predstavitvi povzela osnovne namene koče, njen pomen za razvoj množičnega planinstva, negativne vplive na okolje, rešitve problemov ter obiskovalce vodila po razstavi. Ti so bili navdušeni nad svežim pristopom, interaktivnimi vsebinami in tematiko, ki jo razstava obravnava, pa tudi nad zanimivim dokumentarnim in predmetnim gradivom, ki ga hranimo v Slovenskem planinskem muzeju. Nekaj besed je problematiki koč namenil načelnik Gospodarske komisije PZS Janko Rabič, ki je razstavo tudi odprl.

Vabljeni torej k ogledu utrinkov z odprtja in seveda k obisku PLANINSKE KOČE v Slovenskem planinskem muzeju, ki bo na ogled do 28. septembra.

Nika Langus

-------------------------------------------------
Povezana novica:
Odprtje muzejske razstave Planinska koča


Fotogalerija

 Foto Bojan Pečar1 / 15

 Foto Bojan Pečar2 / 15

 Foto Bojan Pečar3 / 15

 Foto Bojan Pečar4 / 15

 Foto Bojan Pečar5 / 15

 Foto Bojan Pečar6 / 15

 Foto Bojan Pečar7 / 15

 Foto Bojan Pečar8 / 15

 Foto Bojan Pečar9 / 15

 Foto Bojan Pečar10 / 15

 Foto Silvo Kokalj11 / 15

 Foto Silvo Kokalj12 / 15

 Foto Silvo Kokalj13 / 15

 Foto Silvo Kokalj14 / 15

 Foto Silvo Kokalj15 / 15

 
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije
Mladinski svet Slovenije

NAPAKA: ne najdem RSS datoteke...
Urad Republike Slovenije za mladino