ponedeljek, 11. december 2023
POIŠČI

NOVICE

sreda, 22. januar 2014 ob 00:00, ogledov: 6262

Raziskava: Analiza delovanja čistilnih naprav za odpadne vode pri planinskih kočah

Objavil(a): Zdenka Mihelič
Na medmrežju so brezplačno na voljo izsledki raziskave (v obliki diplomske naloge), ki je sad sodelovanja med Fakulteto za gradbeništvo in geodezijo Univerze v Ljubljani (UL FGG) in PZS/ Gospodarsko komisijo in Raziskovalno skupino PZS.
Raziskava - diplomska naloga 'Analiza delovanja čistilnih naprav za odpadne vode pri planinskih kočah' avtorja Urbana Čepona - je dosegljiva na naslednji povezavi http://drugg.fgg.uni-lj.si/4460/

Raziskava je nastala kot odgovor na potrebe PZS. Glede na to, da morajo vse koče do konca leta 2015 oziroma 2017 urediti odvajanje in čiščenje odpadnih voda, se je postavilo vprašanje, kako delujejo obstoječe čistilne naprave pri planinskih kočah in kako se odločati v naprej.

Raziskavo je delno financirala Raziskovalna skupina PZS, znatno pa je k temu pripomogla UL FGG, ki je omogočila opravljanje vseh kemijskih analiz in fizikalno-kemijskih meritev. Poudariti je potrebno uporabnost in pomembnost raziskave - z njeno pomočjo lahko planinska društva sklenejo boljše in bolj racionalne odločitve (cena ene naprave večinoma znaša več 10.000 EUR, torej so prihranki pri pravilni odločitvi znatni).

Podobne in tako obsežne raziskave nismo zasledili v širšem alpskem okolju.
Raziskava je prejela Prešernovo nagrado UL FGG 2013 in tudi posebno priznanje PZS (dec 2013).

Naloga temelji na samostojni analizi 7 čistilnih naprav širom Slovenije, ki so v lasti 7 različnih PD, proizvedene izpod rok 6 različnih podjetij in so 5 različnih tipov čiščenja.

Raziskava je obsegala tri kroge zimskih in dva kroga poletnih terenskih meritev in kemijskih analiz. Vsakokrat se je merilo po 20 različnih parametrov, s tem se je pridobilo 1403 rezultatov, za kar je bilo potrebno 19 terenskih dni in 19 dni laboratorijskih analiz. 

Naloga vsebuje tudi pomemben pregled zakonodaje, ki so skupaj z rezultati diskusirani v nalogi.

Uporabnost naloge je še posebej poudarjena pri pridobljenih vrednostih parametrov v kombinaciji z natančnim opisom samih planinskih koč. S tem so PD pridobila sedem referenčnih koč, ki jih lahko primerjajo s svojimi kočami pri bodočem načrtovanju novih čistilnih naprav.

Za več informacij ali morebitna vprašanja je avtor Urban Čepon dosegljiv na e-naslovu: urban.cepon@gmail.com.

-------------------------------------------------------
Povezani novici:
- Podeljena najvišja priznanja PZS za leto 2013
- Priročnik/seminar: Čistilne naprave na planinskih kočah - zakonodaja in lokalni pogoji
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2023

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije
Mladinski svet Slovenije

NAPAKA: ne najdem RSS datoteke...
Urad Republike Slovenije za mladino