ponedeljek, 27. maj 2024
POIŠČI

NOVICE

sreda, 22. julij 2015 ob 10:45, ogledov: 8580

Planinske koče praznujejo

Planinsko društvo Jezersko | Planinsko društvo Srednja vas v Bohinju | Planinsko društvo Integral | Planinsko društvo Radovljica | 
Objavil(a): Manca Ogrin
Poletna planinska sezona je v polnem zamahu, planinske vrste v gorah se gostijo in planinske koče odprtih vrat pričakujejo obiskovalce. Približuje se več jubilejev: Češka koča na Spodnjih Ravneh praznuje 115 let, Aljažev stolp na Triglavu in Vodnikov dom na Velem polju častitljivih 120 let. Razveseljivo narašča število koč, ki so pridobile certifikat družinam ali okolju prijazna planinska koča, s katerim se ponaša 23 planinskih domov, nekateri celo z obema. Planinci tudi letos izbirajo najbolj priljubljeno planinsko kočo, kar pomeni dodatno spodbudo za izboljšanje ponudbe in odnosa do obiskovalcev.
»V primerjavi z lansko je letošnja planinska sezona do zdaj fantastična, četudi je od začetka počitnic obisk med tednom nekoliko usahnil, saj slovenski planinci večinoma prihajajo avgusta. Največ obiskovalcev je Čehov, v zadnjem mesecu je bila večina prenočevalcev čeških planincev. Res je močno opazna promocija koče na Češkem,« poudari Karmen Karničar, oskrbnica Češke koče na Spodnjih Ravneh (1542 m, PD Jezersko), ki letos praznuje 115 let. Zgradila jo je Češka podružnica Slovenskega planinskega društva v Pragi in jo odprla 26. julija 1900, ko jo je tudi blagoslovil duhovnik Jakob Aljaž. V počastitev 115. obletnice Češke koče so obudili gorski tek z Jezerskega do koče, ki se ga je preteklo nedeljo udeležilo 46 tekmovalcev. Jutri, 23. julija, bodo v središču Jezerskega ob 17. uri slovesno odkrili bogati zgodovini Češke koče posvečene informativne table in na novinarski konferenci predstavili ducat desetletij češko-slovenskega planinskega sodelovanja. »Osrednja slovesnost bo v soboto, 25. julija, ko se bomo ob 11. uri s kulturnim programom ob Češki koči spomnili slavnostnega odprtja pred 115 leti ter s praznovanjem prispevali k ohranjanju spomina na generacije, ki so kočo postavile in jo desetletja ohranjale za prihodnje rodove. Sledilo bo planinsko druženje ob češkem pivu in češki šunki, kot je bilo pred 115 leti. Kot včasih bomo zunaj v kotlih kuhali gamsov golaž in obaro, cvrli flancate, manjkala ne bo niti živa glasba,« napoveduje Karničarjeva. Na obeh prireditvah bodo poleg organizatorjev in domačih planincev tudi številni gostje iz Češke, med katerimi velja še posebej izpostaviti nosilca današnjega češko-slovenskega povezovanja Ladislava Jiraska in najboljšega češkega alpinista Radoslava Jaroša.

C__780_es__780_ka_koc__780_a_na_Spodnjih_Ravneh_foto_Manca_C__780_ujez__780_
Češka koča na Spodnjih Ravneh 26. julija 2015 praznuje 115 let. (foto Manca Čujež)

Avgusta bo slovesno v Julijskih Alpah, saj 120 let praznujeta Aljažev stolp, najvišje ležeče slovensko planinsko zavetišče, in Vodnikov dom na Velem polju. Ob 120. obletnici postavitve Aljaževega stolpa na vrhu Triglava bo 7. avgusta 2015 dopoldne spominska slovesnost na vrhu Triglava, popoldne na Dovjem položitev venca na grob Jakoba Aljaža in maša v njegov spomin ter ob 18. uri svečana akademija s kulturnim programom in odprtjem razstav Aljažev stolp – Ta pleh ima dušo! in del udeležencev slikarske kolonije Vrata 2015 pred Slovenskim planinskim muzejem v Mojstrani.

19. avgusta mineva 120 let od odprtja Vodnikovega doma na Velem polju (1817 m, PD Srednja vas v Bohinju), ki so ga v spomin na 100-letnico vzpona Valentina Vodnika na Mali Triglav 20. avgusta 1795 poimenovali po slovenskem pesniku. »Sezona ni najboljša, saj je manj obiska kot prejšnja leta, vendar precej več kot lani. Večinoma tu prenočujejo le tujci, ki se odpravljajo na Triglav, Slovencev pa je zelo malo, saj so julija na morju, zato pričakujemo večji obisk po 1. avgustu,« pove oskrbnica Viktorija Pirnat. Na koči ob vznožju Tosca, kjer so v zadnjem letu uredili teraso in prho na žetone, obnovili sanitarije, korito s pitno vodo, sončne kolektorje in zimsko sobo ter popestrili jedilnico, se prav tako pripravljajo na praznovanje, ki bo 22. avgusta 2015 z dopoldansko tradicionalno mašo za pastirje na planini Velo polje in popoldanskim kulturnim programom in glasbo pri Vodnikovem domu.

Vodnikov_dom_na_Velem_polju_foto_Robert_Klanc__780_ar

Vodnikov dom na Velem Polju 120 let praznuje 22. avgusta 2015. (foto Robert Klančar)

Slovenska planinska društva upravljajo 178 planinskih koč, zavetišč in bivakov s skoraj 7400 ležišči in več kot 10 tisoč sedišči. Planinske koče so poleti večinoma odprte stalno, ažurno osvežene podatke o odprtosti lahko planinci preverijo na spletni strani PZS. »Upravljavci koč se vedno bolj trudijo z ureditvijo ekološke problematike koč, torej z gradnjo čistilnih naprav, in z dodatno ponudbo za družine. Zato z veseljem ugotavljamo, da narašča število koč, ki so pridobile ustrezne certifikate s področja okolju in družinam prijazne koče,« poudarja podpredsednik PZS Miro Eržen. Cilj projekta Okolju prijazna planinska koča je zagotavljati do okolja prijazno in energetsko učinkovito upravljanje koč, projekta Družinam prijazna planinska koča pa privabiti na koče otroke in njihove starše ter poskrbeti, da se bodo dobro počutili in se radi vračali. Planinska zveza Slovenije je za prvi projekt do zdaj podelila 15 in za drugega 17 certifikatov. Z obema certifikatoma se ponašajo Koča pri Jelenovem studencu, Koča na Planini pri Jezeru, Koča na planini Razor, Domžalski dom na Mali planini, Mozirska koča na Golteh, Dom pri izviru Završnice, Planinski dom na Zelenici, Valvasorjev dom pod Stolom in Koča na Blegošu. Certifikat okolju prijazna planinska koča imajo še Krekova koča na Ratitovcu, Poštarski dom na Vršiču, Cojzova koča na Kokrskem sedlu, Kamniška koča na Kamniškem sedlu, Dom na Peci in Dom na Uršlji gori, certifikat družinam prijazna planinska koča pa še Planinska koča Velikonočnica, Dom dr. Klementa Juga v Lepeni, Koča na Gozdu, Kosijev dom na Vogarju, Planinski dom pri Krnskih jezerih, Dom na Menini planini, Planinski dom na Jančah in Planinski dom na Kumu.

Oskrbnis__780_ka_ekipa_Koc__780_e_na_Planini_pri_Jezeru_Dus__780_ica_Branc_Ivo_Voler_Mari_C__780_ufer_foto_Manca_C__780_ujez__780_

Oskrbniška ekipa Koče na Planini pri Jezeru: Dušica Branc, Ivo Voler in Mari Čufer (foto Manca Čujež)

Planinci z obiskom nagrajujejo koče, ki se še posebej trudijo za njihovo dobro počutje. Kot pravi oskrbnik Koče na Planini pri Jezeru (1453 m, PD Integral) Ivo Voler, »je letošnja poletna sezona skoraj 100-odstotno boljša kot lanska, ker je vreme povsem drugačno kot lani. Čedalje več ljudi pa prinese svojo hrano in pijačo ter jih moramo spomniti, da smeti odnesejo v dolino. A trudimo se za vsakega gosta in pri nas je dobrodošel prav vsak planinec.« Koča v osrčju Fužinskih planin je priljubljen družinski cilj in gostoljubna streha nad glavo številnih mladih planincev, saj redno prihajajo skupine iz vrtca Andersen, iz pobratenega SPD Trst, letos so gostili tudi mlade na tečaju angleščine. »Otroci in družine se pri nas dobro počutijo, pogosto tu tudi prenočujejo. Pripravili smo polovične porcije za otroke, postelje imamo zavarovane z ograjicami, trudimo se za mir v koči po 22. uri. Nekateri pogrešajo igrala, a menim, da lahko gredo tukaj raje pogledat kakšno rožico ali se sprehodit do sosednjih planin,« dodaja Voler.

Ales__780__S__780_tefe_oskrbnik_Valvasorjevega_doma_pod_Stolom_foto_Manca_C__780_ujez__780_

Aleš Štefe, oskrbnik Valvasorjevega doma pod Stolom, najbolj priljubljene planinske koče 2014 (foto Manca Čujež)

»Certifikata okolju in družinam prijazna koča sta po eni strani obveza, po drugi pa dobra referenca. Domači planinci ju še premalo poznajo, pri tujih gostih pa pomenita osebno izkaznico, saj vedno bolj gledajo na to, ko izbirajo, kje bodo prenočevali,« izpostavi Aleš Štefe, oskrbnik Valvasorjevega doma pod Stolom (1181 m, PD Radovljica), prav tako zadovoljen z letošnjim obiskom: »Za zdaj lahko poletno sezono označim kot zelo dobro, glede na veliko snega je bila tudi zimska solidna. Prihajajo skupine, ki imajo organizirane izlete v Karavanke in pri nas tudi prenočujejo, Valvasorjev dom je priljubljen cilj za dnevne obiskovalce, vse večji je tudi obisk turnih kolesarjev.«

Naj_koca_baner

Dobremu obisku se ne gre čuditi, saj so dom v preddverju Stola bralci Nedela izbrali za najbolj priljubljeno planinsko kočo leta 2014. Izbor za naj planinsko kočo 2015 poteka v sodelovanju s spletnim portalom Planet Siol.net. Planinci izbirajo med 59 kočami, ki imajo bodisi certifikat družinam ali okolju prijazna koča bodisi vgrajeno čistilno napravo, zmagovalka pa bo znana v začetku septembra. Vsakoletna akcija izbiranja najbolj priljubljene koče je postala zanimiva za obiskovalce, kočam pa nedvomno pomeni še večjo spodbudo za izboljšanje ponudbe in odnosa do obiskovalcev.

Manca Čujež

© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije
Mladinski svet Slovenije

NAPAKA: ne najdem RSS datoteke...
Urad Republike Slovenije za mladino