ponedeljek, 11. december 2023
POIŠČI

NOVICE

sreda, 24. junij 2015 ob 08:45, ogledov: 6008

Kranjska koča na Ledinah nepoškodovana

Planinsko društvo Kranj | 
Objavil(a): Manca Ogrin
Včeraj, 23. junija, popoldne je zaradi udara strele zagorela spodnja postaja tovorne žičnice na Zgornjem Jezerskem, ki je popolnoma uničena. Poškodovana je tudi zgornja postaja žičnice pri Kranjski koči na Ledinah, ki je na srečo nepoškodovana. Planinsko društvo Kranj bo moralo nastalo škodo čim prej sanirati, medtem pa zagotoviti nemoteno oskrbovanje in s tem obratovanje Kranjske koče na Ledinah med poletno planinsko sezono.
Po poročanju Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje je 23. junija 2015 ob 17.04 v Zgornjem Jezerskem, občina Jezersko, na Kranjski koči na Ledinah zagorela spodnja postaja tovorne žičnice. Gasilci PGD Jezersko in JZ GRS Kranj so požar pogasili, odstranili so gorljive materiale in odstranili bližnja ožgana drevesa. Objekt je uničen, nosilna vrv je pretrgana. Po prvih ugotovitvah je prišlo do požara zaradi udara strele v objekt. V požaru se ni nihče poškodoval.

»Koča je nepoškodovana,« je potrdil oskrbnik Kranjske koče na Ledinah Franc Beguš ter dodal, da imajo na koči zaloge še za približno dva tedna, hrano bo treba sproti nositi na Ledine ter prositi za pomoč tudi druge obiskovalce in prevoz s helikopterjem. »Sezono moramo speljati do konca, žičnico pa čim prej znova postaviti,« je na začetku planinske sezone še povedal Beguš. Planinski dom je stalno odprt med 15. junijem in 15. septembrom 2015.

Jezersko_unicena_spodnja_postaja_zicnice_foto_Tine_Marence

Popolnoma uničena spodnja postaja tovorne žičnice na Zgornjem Jezerskem (foto Tine Marenče)

Ravno ko so jezerski gasilci zaključevali akcijo in je kriminalist naredil popis, si je nastalo škodo že ogledal predsednik Planinskega društva Kranj Tine Marenče. »Spodnja postaja žičnice je popolnoma pogorela, popustili sta nosilna in vlečna jeklenica, poškodovani so nosilni stebri in zgornja postaja žičnice. To je velika škoda in finančni udarec za planinsko društvo, in to v najbolj neugodnem času – na začetku planinske sezone. Škodo na žičnici moramo čim prej sanirati, medtem pa zagotoviti nemoteno oskrbovanje in s tem obratovanje Kranjske koče na Ledinah. Na srečo je le materialna škoda in kot smo planinci navajeni, bomo stopili skupaj in to rešili,« je poudaril Marenče.

Za vse, ki bi želeli priskočiti na pomoč pri obnovi oskrbovalne tovorne žičnice za Kranjsko kočo na Ledinah, je Planinsko društvo Kranj odprlo poseben račun. Hvaležni bodo za vse prispevke.

TRR: SI56 6100 0000 7192 218
Sklic: 23-6-2015
Namen: Ledine

Manca Čujež

© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2023

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije
Mladinski svet Slovenije

NAPAKA: ne najdem RSS datoteke...
Urad Republike Slovenije za mladino