ponedeljek, 11. december 2023
POIŠČI

NOVICE

nedelja, 21. junij 2015 ob 09:30, ogledov: 5962

Parkiraj in doživi naravo v Bohinju in pod Krnom

Objavil(a): Manca Ogrin
Letos pomladi se je začel projekt ''Celovito uvajanje okolju prijazne mobilnosti v Triglavskem narodnem parku za ohranjanje in pravo doživljanje narave'' s krajšim naslovom Parkiraj in doživi naravo! Do konca aprila 2016 ga bo izvajal Triglavski narodni park s še šestimi partnerskimi organizacijami z Gorenjske in iz Posočja. V njem bo urejeno več nove infrastrukture in opreme, kar bo omogočalo naravi prijaznejše obiskovanje območja Bohinjskega jezera ter planin pod Krnom. Prav tako bodo oblikovani in promocijsko izvedeni turistični paketi, ki bodo obiskovalcem prek uporabe sonaravne ali mehke mobilnosti za njihova potovanja (vlak, kolesarjenje …) ponudili še globlje doživetje alpske narave.
Naravni vrednoti Bohinjsko jezero ter Krn – morena oz. Krn in planine pod njim na območju Triglavskega narodnega parka (TNP) sta zaradi privlačnosti ohranjene narave zelo obiskani turistični območji. A netrajnostni način potovanja obiskovalcev s prevlado individualnega avtomobilskega prometa predvsem v poletni sezoni zelo ogroža naravo in kakovost življenja domačinov.

Triglavski narodni park se je zato v letu 2014 z omenjenim projektom in s 6 partnerskimi organizacijami  prijavil na razpis Programa Finančnega mehanizma EGP 2009 – 2014, ki je bil letos spomladi tudi dokončno sprejet. V okviru projekta bo 6 parkirišč v bližini Bohinjskega jezera nadgrajenih z novimi parkomati in zapornicama, kar bo omogočilo uporabo Sistema inteligentnega prometa (ITS) za usmerjanje avtomobilskega prometa & parkiranja ter informiranje glede obiskovanja/doživljanja območja z mehko mobilnostjo. Eno od izhodišč take mobilnosti bosta tudi dve novi točki z opremo za izposojo & vračilo koles ter s 14 kolesi, ki bodo namenjeni za obiskovanje ter doživljanje narave Bohinjskega jezera. V  prostorih Informacijskega središča TNP v Stari Fužini bo vzpostavljena tudi info točka o pomenu mehke mobilnosti za ohranjanje narave na območju Bohinja.

Predvsem za planince in pohodnike bo zanimivo novo urejeno parkirišče pod planino Kuhinja, ki je poleg obiska planine tudi izhodišče za ture proti Krnskemu pogorju. Parkiranje je bilo tu do zdaj pogosto neurejeno in razpršeno, tudi po najbolj občutljivih delih narave. Novo parkirišče bo vključevalo parkirna mesta za 60 avtomobilov in prostor za obračanje javnega prometa/zasebnih avtobusov.

Turistični obiskovalci Bohinja oz. Zg. Posočja bodo lahko že poleti testno preizkusili nove turistične pakete, ki z optimalnim kombiniranjem različnih oblik obstoječe ali v projektu vzpostavljene mehke mobilnosti (avtobus, Bohinjska železnica, avtovlak, kolesa …) spodbujajo njihovo okolju prijazno obiskovanje.  Del teh paketov bodo tudi 4 nadgrajeni programi obiskovanja in interpretacije narave na območjih Bohinjskega jezera in planin pod Krnom. Njihova posebna privlačnost bo temeljila prav na obiskovanju narave z raznolikimi oblikami mehke mobilnosti, kar bo omogočalo njeno pristnejše doživljanje.

Uroš Brankovič, Center za trajnostni razvoj podeželja Kranj
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2023

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije
Mladinski svet Slovenije

NAPAKA: ne najdem RSS datoteke...
Urad Republike Slovenije za mladino