petek, 19. julij 2024
POIŠČI

NOVICE

torek, 16. junij 2015 ob 14:40, ogledov: 3874

Planinska zveza Slovenije na Expu Milano 2015

Objavil(a): Manca Ogrin
Planinska zveza Slovenije se je v četrtek, 11. junija 2015, v sklopu dneva pohodništva in kolesarstva predstavila na svetovni razstavi v Milanu. V slovenskem paviljonu je potekal tudi pogovor s slovenskimi alpinističnimi in avanturističnimi legendami Vikijem Grošljem, Markom Prezljem, Silvom Karom in Matevžem Lenarčičem.

Slovenija se na svetovni razstavi v Milanu predstavlja s sloganom Čutim Slovenijo. Zelena. Aktivna. Zdrava. Zdrav življenjski slog vključuje poleg zdrave hrane, ki je tema letošnje svetovne razstave Expo Milano 2015, tudi aktivno preživljanje prostega časa. V četrtek, 11. junija, je na slovenskem paviljonu potekala predstavitev pohodništva in kolesarstva. Planinstvo je najbolj množična oblika rekreacije v Sloveniji in tudi kolesarjenje postaja vse bolj priljubljena oblika preživljanja prostega časa v Sloveniji.

Planinska zveza Slovenije, ki promovira tako planinstvo kot turno kolesarstvo, je organizacija z več kot 120-letno tradicijo, saj je bilo Slovensko planinsko društvo ustanovljeno že 27. februarja 1893. Je med najbolj množičnimi nevladnimi in prostovoljskimi organizacijami v Sloveniji in najbolj množična športna organizacija.

Poslanstvo PZS in celotne planinske organizacije je planinstvo kot način življenja. Slovenske gore letno obišče preko 1,4 milijona prebivalcev, redno pa v hribe zahaja več kot 315 tisoč Slovencev. V 283 planinskih društvih po vsej Sloveniji in še čez mejo je včlanjenih več kot 50 tisoč planincev različnih starostnih skupin, kar glede na število prebivalcev Republike Slovenije pomeni več kot 2,5 odstotka vsega prebivalstva. Slovenska planinska pot, najstarejša vezna pot pri nas in v Evropi, že od leta 1953 povezuje najzanimivejše predele slovenskega gorskega sveta od njenega začetka v Mariboru do cilja v Ankaranu.

expo2015_foto_marko_lenarcic

Generalni sekretar PZS Matej Planko, slovenski alpinisti Marko Prezelj, Viki Grošelj, Matevž Lenarčič in Silvo Karo, italijanski alpinist Luca Schiera in moderator Jernej Šček na dnevu pohodništva in kolesarstva na Expu Milano 2015 (foto Marko Lenarčič)

Od množičnosti k vrhunskosti, saj so v Planinsko zvezo Slovenije vključeni tudi svetovno prepoznavna alpinistična dejavnost in tekmovalni športi, kot so športno plezanje, tekmovalno ledno plezanje, tekmovalno turno smučanje in planinska orientacija. Slovenske športne plezalke in plezalci so med najboljšimi na svetu, prav tako slovenski alpinisti že od sedemdesetih let 20. stoletja krojijo vrh svetovnega alpinizma.

V slovenskem paviljonu je na razstavi Expo potekala tudi predstavitev pohodništva in kolesarstva, pri kateri je aktivno sodelovala tudi PZS, ter predstavitev in pogovor s slovenskimi alpinističnimi in avanturističnimi legendami: Vikijem Grošljem, Markom Prezljem, Silvom Karom in Matevžem Lenarčičem.

Manca Čujež

© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije
Mladinski svet Slovenije

NAPAKA: ne najdem RSS datoteke...
Urad Republike Slovenije za mladino