ponedeljek, 11. december 2023
POIŠČI

NOVICE

sreda, 10. junij 2015 ob 08:20, ogledov: 5196

V Domu pri izviru Završnice zgradili čistilno napravo

Planinsko društvo Žirovnica | 
Objavil(a): Matej Ogorevc
Člani Planinskega društva Žirovnica so poletno sezono v Domu pri izviru Završnice, pod Begunjščico in Vrtačo, na nadmorski višini 1425 začeli s pomembno pridobitvijo.
Namenu so uradno izročili malo biološko čistilno napravo. S tem so poskrbeli za urejeno čiščenje odpadnih voda na zavarovanem območju vodnega vira. O pomenu čistilne naprave za varovanje okolja sta na otvoritvi spregovorila predsednik Planinskega društva Žirovnica Anže Feldin in župan občine Žirovnica Leopold Pogačar. Občina je tudi prispevala izdatni del sredstev za postavitev čistilne naprave. Načelnik gospodarske komisije PZS Janko Rabič je v pozdravnih besedah poudaril prizadevanja in skrb za čisto okolje, saj se je Planinsko društvo Žirovnica s tem pridružilo društvom, ki že imajo urejeno čiščenje odpadnih voda pri svojih kočah. Čestital jim je za pridobljena certifikata PZS Okolju prijazna planinska koča in Družinam prijazna planinska koča ter članom društva zaželel uspešno poletno sezono.

gk_pzs_dom_pri_izviru_zavrsnice_otvoritev_bcn_2015_vir_janko_rabic_m2

Mala biološka čistilna naprava doma pri izviru Završnice, foto: Janko Rabič

Člani društva za dom vzorno skrbijo in ga obnavljajo že vse od leta 1996, ko so nekdanji vojaški objekt dobili v najem od Ministrstva za obrambo. Po dolgotrajnih postopkih je lastnik objekta postala Občina Žirovnica, s pogodbo pa je leta 2013 društvu dodelila stavbno pravico za dobo 99 let.

 

Dom pri izviru Završnice so, odkar ga imajo v upravljanju, temeljito preuredili in obnovili. Zamenjali so streho in okna, obnovili fasado in uredili notranje prostore.

V domu organizirajo različne društvene aktivnosti, tabore in šole v naravi. Dom bo redno odprt in oskrbovan do konca oktobra.

Janko Rabič 

© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2023

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije
Mladinski svet Slovenije

NAPAKA: ne najdem RSS datoteke...
Urad Republike Slovenije za mladino