ponedeljek, 11. december 2023
POIŠČI

NOVICE

četrtek, 4. junij 2015 ob 12:20, ogledov: 7186

Otvoritev nove planinske koče na Mrzliku

Planinsko društvo Žiri | 
Objavil(a): Matej Ogorevc
Planinsko društvo Žiri vabi na slovesno otvoritev nove pridobitve – planinske koče na Mrzliku.
Nov objekt bodo žirovski planinci predali v uporabo v soboto, 6. junija 2015. Prireditev se bo pričela ob 11. uri, v svojo družbo pa vas vabijo že dve uri prej, ko se bodo v sklopu organiziranega pohoda in kolesarske ture podali proti novi društveni pridobitvi.
 
Koča se nahaja tik pod vrhom Mrzika oz. Mrzlega vrha, imenovanega tudi Mrzlik (Mrzl'k), na mestu, kjer je pred drugo svetovno vojno že stala jugoslovanska karavla, ki je bila del t.i. Rupnikove linije. V neposredni bližini poteka Slovenska planinska pot, Via Alpina (rdeča pot) in Loška transverzala. Večina obiskovalcev pa se bo do nje verjetno povzpelo iz Žirov in Idrije, saj so planinske poti iz obeh krajev že dolgo zgledno urejene. Planinska koča pa je zanimiv cilj tudi za turne kolesarje, saj se do nje ljubitelji vrtenja pedal lahko povzpnejo po številnih gozdnih cestah in kolovozih.
 
Planinsko kočo na Mrzlem vrhu so člani planinskega društva Žiri gradili slaba tri leta. Kakor lahko razberemo z društvene spletne strani so z deli pričeli v avgustu 2012, od takrat pa so številne vikende in popoldneve preživeli na gradbišču, kjer so tudi z udarniškim delom dogradili in lično uredili svoje novo zatočišče. Sredstva za izgradnjo je sicer prispevala tudi Fundacija za šport, izgradnjo rastlinske čistilne naprave pa Sklad Si.voda.
 
Organiziran pohod in kolesarska tura z Žirov

Pohodniki se bodo do nove planinske koče odpravili po novi planinski poti, ki vodi čez Ledinico v Jarčjo dolino, mimo Lukača do Kmetije Možina in nato do koče na Mrzliku.

Za ljubitelje kolesarjenja bo ločeno organizirana turnokolesarska tura. Trasa bo v primerjavi s pohodniško nekoliko spremenjena in bo potekala čez Breznico v Korita in nato čez Mrzli vrh do koče.

Pohodniki in kolesarji se zberete pred Zadružnim domom v Žireh ob 9. uri, od koder se boste nato podali proti cilju. Za pot boste oboji potrebovali približno uro in pol, tako da ne boste zamudili slovesnosti ter pogostitve ob odprtju koče.

Tehnični podatki o trasi:

 
Veseli bodo vašega obiska!
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2023

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije
Mladinski svet Slovenije

NAPAKA: ne najdem RSS datoteke...
Urad Republike Slovenije za mladino