petek, 19. julij 2024
POIŠČI

NOVICE

četrtek, 28. maj 2015 ob 14:30, ogledov: 4011

Zlatorogova transverzala ponosa na zeleni Zelenici

Planinsko društvo Tržič | 
Objavil(a): Matej Ogorevc
Ena izmed posebnosti je rožica lepi čeveljc, ki raste prav na Zelenici. V dolini reke Završnice, tik pod planino in od koder prav tako vodijo poti do doma na Zelenici, pa živi največja sova v Evropi in bojda tudi na svetu, velika uharica. Ko boste v domu, nikar ne pozabite poizkusiti znamenitega masovnika, izdatne gostljate jedi iz ajdove, koruzne ali bele moke, ki jo zakuhajo v vročo smetano.
S takšnim okrepčilom boste prišli zelo daleč. Planinski dom na Zelenici, s katerim upravlja PD Tržič, je namreč odlično izhodišče za druge daljše karavanške ture. Stoji namreč na manjši ravnici Zeleniškega sedla med severnimi stenami Begunjščice in južnim pobočjem grebena Na Možeh, ki ločuje Slovenijo in Avstrijo. Območje Zelenice je znano zimsko-športno središče in je bilo včasih z Ljubeljem povezano s smučarsko sedežnico. Z Ljubeljem in Šentansko dolino, po kateri se boste najverjetneje pripeljali do prelaza, je povezano veliko starodavnih zgodb. Že v rimskih časih je tu potekala stara rimska pot, ki je veljala za najstarejšo, najbolj strmo in najlepšo in bila je edina, ki je prek Karavank vodila v severno Evropo. Janezu Vajkardu Valvasorju se je že davnega leta 1968 porodila ideja o tunelu, takšnemu, kot ga poznamo danes in so ga zgradili »šele« leta 1964. Pred tem pa so čez prelaz romali mnogi, med njimi tudi Primož Trubar in Franc Ferdinand. 

Razgled
Prostrane razglede od doma omejujejo bližji vrhovi. Vseeno se od zgornje postaje sedežnice vidi kamnito planoto med grebenom Ljubeljščice in Begunjščico. Nad Šentansko dolino se dviga zahodni del Košute, celotna južna stran so ostenja Begunjščice, na zahodni strani je dolina Zelenica in nad njo Srednji vrh, na severozahodu je Vrtača, severno stran pa obroblja greben Na Možeh.
 
Dostop
Priporočamo vam dostop do koče iz izhodišča na Ljubelju. Do tja se pripeljete po glavni cesti iz Tržiča na Ljubelj, kjer parkirate. Dobro označena in lahka planinska pot vas bo cilja pripeljala v uri in pol.

program_zelenicaProgram
Od 8.30 ure dalje vas bomo čakali pred kočo in to je ura, ko bomo odprli častno Zlatorogovo vpisno knjigo ter v njej pričeli zbirati vaše podpise. Za vsakega bo Pivovarna Laško tržiškemu planinskemu društvu donirala 1 € za ureditev manjšega otroškega igrišča ob koči. 
 
Tekom celega dne se bodo na prizorišču pred domom odvijale številne nagradne animacijske družabne igre. Pomerili se boste lahko v skakanju v žakljih, hitrostnemu pobiranju smeti, skupinskemu smučanju, igri spomin in še mnogočem. Pričnemo ob 9.30.
 
Ga. Metoda Skovik, umna in modra sovica, vabi vse otroke med 10. in 14. uro v svojo družbo. Skupaj boste ustvarjali in se kaj pametnega naučili. Recimo, da javor sodi med rastline, ki naj bi imele čarobno moč na področju denarja in da je eden najbolj cenjenih domačih listavcev? Niste vedeli, kajne? Metoda, ki ji ljubkovalno rečemo kar Odica, vse to in še več nosi v svojem malem mezinskem kremplju. Vse svoje modrosti bo z veseljem delila, poleg tega pa vas bo naučila, kako se lahko kar sami neboleče tetovirate in kako izdelate njeno dvojnico. In zagotovo še kaj. Vedno je namreč polna idej. Pridi in jo spoznaj, ker bo hu-hu-do dobro! 
 
Glasilke boste lahko pretegnili od 14. ure naprej, ko bodo na vrsti Karaoke
 
Okoli 16. ure pa bomo končali tokratno druženje na Zelenici in vas povabili na že peto točko Zlatorogove transverzale ponosa, na primorski Čaven
logo_pivovarna_lasko_m logo_zlatorogova_transverzala_ponosa_m logo_brez_v
 
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije
Mladinski svet Slovenije

NAPAKA: ne najdem RSS datoteke...
Urad Republike Slovenije za mladino