ponedeljek, 11. december 2023
POIŠČI

NOVICE

četrtek, 21. maj 2015 ob 08:15, ogledov: 4271

Zlatorogova transverzala ponosa na Planini nad Vrhniko ODPOVEDANA!

Planinsko društvo Vrhnika | 
Objavil(a): Matej Ogorevc
Lahko bi ji rekli tudi vrhniška Šmarna gora ali hišna gora Vrhničanov. Ena tistih izletniških točk zasidrana v srca okoliških prebivalcev, ki vsak vikend na svoj vrh privabi rekreacije željnih množic in malodane ne pozna razlike med slabim in dobrim vremenom. Na Planini je vedno veselo. Ponaša se z 21,53 m visokim razglednim stolpom.


Odpoved dogodka na Planini
 
Zaradi izrazito deževne vremenske napovedi je dogodek predviden za soboto, 23. maja 2015, ki naj bi se zgodil pri Zavetišču Planina nad Vrhniko, odpovedan.

Ker v letošnjem letu še toliko več poudarka in vsebin namenjamo našim najmlajšim in ker vemo, da jih je precej takšnih, ki so si za cilj zadali osvojitev vseh vrhov Zlatorogove transverzale ponosa ter s tem osvojitev naziva častnega ambasadorja, smo se odločili, da sobotni dogodek, žal, odpovemo.

Prihodnjič se srečamo v lepšem vremenu, in sicer 6. junija pri planinski koči na Zelenici. Izkoristite soboto za domača opravila. Ali še raje: dobro knjigo ali film.Pred današnjim razglednim stolpom sta na vrhu stala že dva podobna - prvega iz leta 1934, ki je bil visok 16 metrov, so med drugo svetovno vojno uničili Italijani, njegovega naslednika, pet metrov višjega od današnjega (datira v leto 2008), pa so morali odstraniti zaradi dotrajanosti. Današnji je izdelan iz hrastovega lesa.
 
RAZGLED
Z razglednega stolpa pogled zaobjame skoraj celotno Slovenijo od Triglava vse do Snežnika. Na severozahodu največji slovenski vršac, vzhodneje Karavanke s Stolom, Vrtačo, Begunjščico in Storžičem ter osrednji del Kamniško-Savinjskih Alp s Kočno in Grintavcem. Na vzhodu nas zanese prek Posavskega hribovja, na jugozahodu vidimo ljubljanskega čuvaja, Krim, na jugu pa v daljavi uzremo Snežnik in še en »Zlatorogov vrh«, Nanos. Predvsem pa se nam čudovit razgled odpira na Krajinski park Ljubljansko barje z osamelimi dvignjenimi zaselki in lenobno vijugajočo Ljubljanico tja do Podpeči.

DOSTOP
Na Planino vodi množica markiranih poti in med njimi vsakdo najde svojim zmožnostim in rekreativnim potrebam primerno. Mi vas na Planino vabimo po najbolj obiskani planinski poti, ki je primerna tako za mlado kot staro: avtocesto Ljubljana - Koper zapustite na izvozu Vrhnika, zavijte levo, pri tretjem semaforju desno, mimo zdravstvenega doma, približno 2 km po cesti naravnost dokler ne prispete do makadama, »Štirna« - to je izhodišče planinske poti, domačini ji pravijo Betajnova. Parkirajte in sledite kažipotu, ki vas usmeri na Storžev grič. Makadam cesta vas hitro pripelje do skupine hiš; za njimi pri opuščeni sušilnici  sadja sledite dobro vidnim planinskim markacijam dokler se pot v začetku gozda ob Županovi klopi ne razcepi. Izberite levo pot, ki vas zložno popelje do Bukve in odcepa proti Blatnem dolu, Zaplani, desno pa se zasuka proti cilju, zavetišču na Planini in razglednem stolpu.

PROGRAM

Od 8.30. ure dalje
vas bomo čakali pred Zavetiščem na Planini nad Vrhniko in to je ura, ko bomo odprli častno Zlatorogovo vpisno knjigo ter v njej pričeli zbirati vaše podpise. Za vsakega bo Pivovarna Laško Planinskemu društvu Vrhnika donirala 1 € za ureditev mini plezalne stene za otroke ali zamenjavo dotrajanih zunanjih lesenih miz in klopi pred kočo.

Od 9. ure dalje se bodo na prizorišču pred Zavetiščem na Planini nad Vrhniko odvijale številne nagradne animacijske družabne igre. Pomerili se boste lahko v skakanju v žakljih, hitrostnemu pobiranju smeti, skupinskemu smučanju, igri spomin in še mnogočem.

Ga. Metoda Skovik, umna in modra sovica, vabi vse otroke med 10. in 14. uro v svojo družbo. Skupaj boste ustvarjali in se kaj pametnega naučili. Recimo, da Benetke stojijo na kolih iz macesna. Ker je macesen en prav posebej fin les, simbol trdnosti in opornosti, skozi katerega še ogenj ne more! Pa da dim macesna odganja zle duhove in da v macesnovih gozdovih najraje bivajo dobre vile. Predstavila vam bo še eno kopico drugih lesenih zanimivosti ter dokazala, da njej (skoraj) zagotovo ne manjka deska v glavi. Naučila vas bo tudi starodavne obrti tiska. Vsak si bo lahko s tehniko sitotiska na majico odtisnil njeno podobo ali napis Gremo v hribe. Pa ne samo to! Barvali bomo, na papir in na kožo ter izdelali številne mojstrske umetnine, ki jih lahko pričarajo le otroški prstki. Seveda pod budnim očesom sovice. Hu-hu-do dobro bo, zato se nam le pridruži!

Ob enajstih vam bomo predstavili največji vsakoletni vrhniški dogodek Argonavtske dneve, vrhniško posebnost "Canakrjevo skodelico kave", kraški teren v okolici Zavetišča z jamo Feranova buža in bruhalnikom Lintveren ter svetovno znano vrhniško pisanico.

Glasilke boste lahko pretegnili od 14. ure naprej, ko bodo na vrsti Karaoke.

Okoli 16. ure pa bomo končali tokratno druženje na Planini nad Vrhniko in vas povabili na naslednje točko Zlatorogove transverzale ponosa, na Zelenico.

logo_pivovarna_lasko_m logo_zlatorogova_transverzala_ponosa_m logo_brez_v

Kako do zavetišča na Planini nad Vrhniko?
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2023

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije
Mladinski svet Slovenije

NAPAKA: ne najdem RSS datoteke...
Urad Republike Slovenije za mladino