petek, 19. julij 2024
POIŠČI

NOVICE

sreda, 13. maj 2015 ob 11:45, ogledov: 6213

Zlatorogova transverzala ponosa - obetaven začetek

Planinsko društvo Trbovlje | 
Objavil(a): Matej Ogorevc
Klasika s petletno tradicijo. Temačno jutro. Skozi špranjo na obzorju se riše ognjeno žareča zarja, ki po starodavnih verovanjih napoveduje slabo, deževno vreme. Vzpon na vrh. Dežne kaplje. Bodreči pogledi in stiski rok prvih zbranih pred planinskim domom. Vzdušje ni ravno olimpijsko. Raje se tiho spravimo na toplo v dom. Milica skuha kavo. In nebo se razjasni.

Je bila krivila oskrbnica doma Milica Burger, po domače kar Mili, in njena omamna kava, mrzliška coprnica, ki straši po pogorju, čarobna moč zmaja iz globin ali nagajivi perkmandeljc, tega ne vemo. A nekaj čudežnega vsekakor je zakrivilo, da se je dan odvil, kot se je. Dež zjutraj in dež s točo ob odhodu, vmes pa navihano sonce, ki je nosove barvalo v rožnato. Prvi dogodek Zlatorogove transverzale ponosa se lahko pohvali s presežki, ki smo jih tokrat v Zasavju zakrivili s Planinskim društvom Trbovlje.

Pester program 

Matjaž Kilar, predsednik društva, je lahko ponosen na svojo planinsko ekipo, s katero so že drugič zapored stkali programske niti in skupaj z našo ekipo soustvarili pester, informativen in zabaven program. Družili smo se do 17. ure in vmes zakrivili precej in še malce več: aktiv kmečkih žena je predstavil tradicionalno zasavsko kulinariko, Tine Lenarčič, starosta gorništva zgodovino koče na Mrzlici, zaplesali so otroci folklorne skupine Rožmarin iz Kulturnega društva Vnanje gorice, pete smo brusili v ritmih dua Sončna stran, Vrhovski ofirači so igrali na ne ravno tipična glasbila (kdo bi si mislil, da lesene grablje zvenijo tako dobro?), obiskala sta nas Divji mož in Perkmandeljc. 


Štafetni prapor

Gonilni motor in idejni oče mrzliškega dogodka, sicer dolgoletni častni ambasador Zlatorogove transverzale, Miran z ženo Ireno in Štefan, ambasador, ki ni zamudil niti enega Zlatorogovega dogodka, so zakrivili tudi idejo štafetnega praporja Gremo v hribe. Izdelali so mojstrovino, ki jo bodo nosili z vrha na vrh oziroma bomo k temu pozvali vse deležnike letošnje transverzale.  S tem si želimo med seboj povezati sodelujoča planinska društva in še okrepiti pripadnost Zlatorogovi transverzali ponosa. 


Metoda navdušila najmlajše

Letošnja novost je bila otroška ustvarjalno-izobraževalna delavnica Metode Skovik, ki je pokala po šivih. Zanimanje in navdušenje otrok ob spoznavanju principa delovanja sitotiska, barvanju natisnjenega, ustvarjanju in barvanju sovic, filtriranja vode in spoznavanju zanimivih dejstev o drevesih je bilo izjemno. Na delavnici Možganovadbe smo skupaj s Sonjo spoznali nove načine razmišljanja in potrenirali naše možgančke v skrbi, da ne zakrnijo in se vkalupijo v čredne vzorce. Razmišljanje in ustvarjanje pod krošnjami sta dobro dela tako mladim kot starim. 


Donacija v vrednosti 1033 eurov

Kljub jutranjemu deževju se jih več kot tisoč ni ustrašilo vremenske napovedi in slabega jutranjega stanja. V Zlatorogovo častno vpisno knjigo se je vpisalo 1033 pohodnikov in kolesarjev ter s tem prispevalo k donaciji za Planinsko društvo Trbovlje. Pivovarna Laško namreč ravno toliko eurov namenilo za obnovo in vzdrževalna dela planinskega doma ter njegove okolice.


Naj raste veliki jesen ... do prihodnjič!

Za slednjo smo poskrbeli že kar skupaj. Zasadili smo štiri sadike velikega jesna, drevesa, ki je značilen za zasavsko gozdno združbo. Drugo leto se vrnemo in preverimo, če so za njih dobro skrbeli.

logo_pivovarna_lasko_m

logo_zlatorogova_transverzala_ponosa_m

logo_brez_v

Vir: www.gremovhribe.si  
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije
Mladinski svet Slovenije

NAPAKA: ne najdem RSS datoteke...
Urad Republike Slovenije za mladino