petek, 21. junij 2024
POIŠČI

NOVICE

četrtek, 7. maj 2015 ob 07:00, ogledov: 4440

Tudi planinci v Tarči podajamo roko žrtvam potresa v Nepalu

Objavil(a): Manca Ogrin
Oddaja Tarča, tokrat dobrodelna z naslovom Roka vrhu sveta, bo na 1. programu TV Slovenija v četrtek, 7. maja, namenjena zbiranju prispevkov za prizadete v uničujočem potresu v Nepalu. V oddaji bodo kot sogovorniki sodelovali slovenski alpinisti, prostovoljci Planinske zveze Slovenije pa bodo sprejemali klice pri zbiranju pomoči. V klicnem centru z dobrodelno klicno številko 01 472 00 11 bodo gledalke in gledalci lahko darovali prispevke za pomoč nepalskim žrtvam.

V javnosti še močno odmevajo strašljive razsežnosti uničujočega potresa v Nepalu, ki je konec prejšnjega meseca prizadel to himalajsko državo. Prizori razdejanja in trpljenja prestrašenih, žejnih in lačnih ljudi, ki so ostali brez vsega, so prebudili vest sveta in sprožili vrsto človekoljubnih akcij. Planinsko pomoč Nepalu je že prejšnji teden spodbudila Planinska zveza Slovenije - v sodelovanju z Rdečim križem Slovenije, ki je do zdaj Mednarodni federaciji Rdečega križa in Rdečega polmeseca nakazal 27.000 evrov pomoči. Še vedno vabljeni, da se pridružite akciji, o kateri lahko več preberete tukaj.

Tudi Televizija Slovenija se pridružuje humanitarnim organizacijam, ki pomagajo Nepalcem. Tako bo v četrtek, 7. maja, ob 20. uri na 1. programu Televizije Slovenija v okviru oddaje Tarča z naslovom »Roka vrhu sveta« potekalo zbiranje prispevkov za prizadete v potresu. Tarča bo osrednjo pozornost namenila trenutnim razmeram v Nepalu, osvetlila, kako poteka odpravljanje posledic potresa, kdo najbolj potrebuje pomoč in kakšno. O stiski prebivalstva in lastnem doživljanju naravne katastrofe bodo v studiu spregovorili udeleženci slovenskih odprav in predstavniki človekoljubnih organizacij.

Planinski glasniki Nepala v studiu bodo himalajca in gorska vodnika Marija in Andrej Štremfelj, ki sta potres doživela v Nepalu, alpinist Kazimir Drašlar - Mikec, soustanovitelj bolnišnice v Chyalsi v Nepalu, zdravnica Špela Kristan, soustanoviteljica iste bolnišnice, ter gorski vodnik in himalajec Bojan Pollak, dolga leta inštruktor na slovenski šoli za gorske vodnike v Manangu. Poleg njih bodo dejavni tudi prostovoljci Planinske zveze Slovenije - načelnica Mladinske komisije Barbara Bajcer, načelnik Komisije za alpinizem Miha Habjan in strokovni sodelavec PZS Tomo Česen -, ki bodo v klicnem centru pomagali zbirati prispevke za pomoč nepalskim žrtvam.

nepal_potres_foto_epa

Potres, ki je 25. aprila z magnitudo 7,8 stresel Nepal, je po do zdaj zbranih podatkih zahteval več kot 7.360 smrtnih žrtev, ranjenih je več kot 14.000 ljudi. Okoli dva milijona jih je ostalo brez strehe nad glavo in čakajo pomoč. (Foto: EPA)

Z Nepalom ima Slovenija prav poseben odnos: dober glas o deželi pod Himalajo so v naše kraje prinesli slovenski planinci in pohodniki, slovenski gorniki pa že desetletja z Nepalci delijo znanje o gorništvu. Slovenska himalajska zgodovina je prepolna presežkov in tudi tragedij. Pred 36 leti sta na najvišjo goro sveta Mount Everest prva stopila slovenska plezalca – Andrej Štremfelj in Nejc Zaplotnik. Na himalajskih stenah pa je ugasnilo kar 22 slovenskih življenj.

Tarča bo analizirala tudi, komu in kako smo v preteklosti že pomagali in kje je končal denar. Velikodušnost slovenskih darovalcev, nevladnih organizacij in države se izkaže vselej, ko človeška življenja ogroža uničujoča moč narave, pa naj gre za poplave, potrese, plazove ali cunami. Je pomoč prišla pravočasno in v prave roke?

Tema četrtkove Tarče bo tudi potresna varnost pri nas in kako smo pripravljeni na morebiten potres, na primer tak, ki je pred 120 leti prizadel Ljubljano ali pa v zadnjih desetletjih večkrat Posočje. Sloveniji ne prizanašajo niti druge ujme in naravne nesreče – večkrat so nam pomagali drugi, nazadnje, ko je državo prizadel uničujoč žled.

Voditelj Boštjan Anžin se bo pogovarjal s pričevalci, reševalci, poznavalci in analitiki.

Vzporedno z oddajo Tarča bo odprt klicni center z dobrodelno klicno številko 01 472 00 11, preko katere bodo gledalke in gledalci lahko darovali prispevke za pomoč nepalskim žrtvam. Pri zbiranju pomoči bodo s sprejemanjem klicev na 40 telefonih sodelovali prostovoljci Rdečega križa, Karitasa, Unicefa in Planinske zveze Slovenije ter znani obrazi Televizije Slovenija.

Ponovitev Tarče bo na sporedu v petek, 8. maja, ob 13.30 na 1. programu Televizije Slovenija, tudi v tem času bo na voljo dobrodelna klicna številka za darovanje prispevkov.

Vir: MMC RTV Slovenija

-------------------
Povezani novici:
Planinska pomoč Nepalu po silovitem potresu
Dobrodelne projekcije nepalskih filmov v Celju, Mojstrani, Domžalah in Ljubljani

© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije
Mladinski svet Slovenije

NAPAKA: ne najdem RSS datoteke...
Urad Republike Slovenije za mladino