ponedeljek, 27. maj 2024
POIŠČI

NOVICE

petek, 1. maj 2015 ob 09:10, ogledov: 11494

Stolp ljubezni vabi na Žusem

Planinsko društvo Žusem | 
Objavil(a): Manca Ogrin
Planinsko društvo Žusem je v nedeljo, 26. aprila 2015, uradno odprlo Stolp ljubezni, najvišji leseni stolp v Sloveniji. Skoraj 26 metrov visok razgledni stolp iz macesnovega lesa stoji na severovzhodnem vrhu Velikega špička (669 m), najvišje točke Žusma, ki predstavlja severni rob Kozjanskega.
Ideja o postavitvi razglednega stolpa se je rodila leta 2008, sočasno z ustanovitvijo Planinskega društva Žusem. Pobudnik ideje o stolpu na Žusmu je bil Martin Ozis. Idejo smo v nadaljevanju nekoliko spremenili in na našem občnem zboru leta 2011 prvič uradno predstavili idejo o gradnji lesenega razglednega stolpa na Žusmu. Leta 2012 smo začeli zbirati finančna sredstva, decembra 2013 je bil sprejet OPN, kar je pomenilo zeleno luč temu velikemu projektu. Pred enim letom smo na tem mestu v sklopu 7. tradicionalnega pohoda na Žusem položili temeljni kamen za Stolp ljubezni. Čez en mesec je bilo potem izdano gradbeno dovoljenje, ki je pomenilo začetek gradnje. Od junija pa do 15. novembra je bil stolp v grobem postavljen, sledila so še lažja dela, kot so montaža strelovoda, ureditev okolice in pridobitev uporabnega dovoljenja. Gradnja je bila v celoti zaključena 25. marca, ko je bil izveden tehnični pregled stolpa z okolico.

stolp_ljubezni_odprtje
Množica planincev na odprtju Stolpa ljubezni na Žusmu (foto PD Žusem)

Planinsko društvo Žusem je v preteklih letih vso svojo energijo in finančna sredstva vlagalo v projekt postavitve razglednega stolpa na Žusmu. Ob podpori širše množice ljudi, občine Šentjur, KS Loka pri Žusmu, KS Slivnica pri Celju, KS Sv. Štefan, številnih podjetij je bila ideja iz dneva v dan vedno bližje dokončni uresničitvi. To je projekt, ki nas je povezal med sabo in bo doprinesel k razvoju turizma širšega Kozjanskega. Stolp bo privabil številne obiskovalce v naše kraje, kar bo pozitivno vplivalo na razvoj turizma v regiji.

Projekt je finančno podprlo čez 600 donatorjev, kar skupaj znese 77.380 EUR, če temu dodamo še sponzorstva v obliki storitev in materiala, to znese 107.550 EUR. Če pa temu dodamo še neskončno število ur prostovoljnega dela podpornikov, simpatizerjev in vseh nas članov Planinskega društva Žusem, pa vrednost projekta krepko prereže prvotno ocenjeno vrednost 150.000 EUR. Za vso pomoč in podporo se zahvaljujemo Občini Šentjur, vsem trem krajevnim skupnostim, Občini Podčetrtek, vsem izvajalcem, donatorjem, prostovoljcem in vsem drugim, ki ste kakorkoli pripomogli k postavitvi našega bisera na Žusmu.

Simon Mansutti

Fotografije z odprtja Stolpa ljubezni si lahko ogledate na tej povezavi.

stolp_ljubezni_foto_spela_kuralt S stolpa ljubezni se vidi vse do Triglava (Delo)
Na vrhu 669 metrov visokega Žusma so v nedeljo uradno odprli razgledni leseni stolp, imenovan Stolp ljubezni. Z zbiranjem prispevkov in donacij ter s številnimi urami prostovoljnega dela so ga postavili člani Planinskega društva Žusem, ki so do stolpa uredili tudi pešpot.
stolp-ljubezni-foto-jure-godler_1 Otvorili Stolp ljubezni (Šentjur.net)
Ta nedelja je bila za PD Žusem pomemben dan – dan, ko so svečano otvorili največjo in najdražjo investicijo kateregakoli prostovoljnega društva – Stolpa ljubezni. Že ob 12:30 se je pred Turistično kmetijo Žurej – Ječovo zbrala nepregledna množica pohodnikov, ki je pol ure kasneje že pridno stopicala proti vrhu Žusma. Na Žusmu je bilo praznično. Vseh obiskovalcev je bilo skoraj nemogoče prešteti, po grobi oceni jih je bilo vsaj 1500, da se marsikateri ni niti uspel prebiti do vznožja stolpa ljubezni. Glasna glasba je napolnila dolino in napovedovala pomemben dan.
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije
Mladinski svet Slovenije

NAPAKA: ne najdem RSS datoteke...
Urad Republike Slovenije za mladino