petek, 21. junij 2024
POIŠČI

NOVICE

nedelja, 3. maj 2015 ob 11:00, ogledov: 5565

Zavetišče v Hudičevem borštu na Zaplati se pripravlja na prvo spomladansko sezono

Objavil(a): Matej Ogorevc
Čeprav gore od Storžiča, preko Zaplate, do Kočne nad kokrško dolino dobesedno kipijo nad vasmi v njihovem vznožju, si domačini vse tja do konca drugega tisočletja niso omislili, da bi ljubezen do gora spravili v okvir domačega planinskega društva.
Naposled je ideja o organiziranem planinstvu vzklila tudi v Preddvoru. Župan Miran Zadnikar je v prvih dneh novega leta 1998 v planinskem domu na Kališču predlagal ustanovitev preddvorske planinske sekcije, ki so jo zbrani somišljeniki navdušeno pozdravili. Planinsko sekcijo so z veseljem v svoje društvo vključili kranjski planinci. Odločilno vlogo v petnajstih letih odličnega delovanja sekcije je imel načelnik Živko Drekonja, naturalizirani Preddvorčan, ki je skoraj 30-letne planinske in organizacijske izkušnje, tudi kot član in podpredsednik PD Kranj, z vso prizadevnostjo prelil med preddvorske planince. Vestnemu delu tako pri izobraževanju kot pri urejanju številnih planinskih poti, počivališč in razgledišč se je v letu 2005 pridružilo novo gorsko delovišče. Tega leta je namreč Franc Ekar, takratni preddvorski župan, z gospo Boženo Eržen - Deu podpisal darilno pogodbo o brezplačnem prenosu dela zemljišča in lovske koče v Hudičevem borštu na Zaplati na Občino Preddvor. Prav to dejanje je pred preddvorske planince postavilo izziv, ki se mu zaradi sanj o svoji planinski koči niso mogli upreti. Z odločitvijo o gradnji koče se je začelo večletno delo članov v Hudičevem borštu. Pri transportu materiala je sodelovala Slovenska vojska z odličnimi piloti helikopterjev. Kar nekaj materiala pa so iz eno uro oddaljenega kraja, do kamor lahko še pripelje traktor, člani znosili tudi na ramenih. Pri delovnih akcijah s prevozi materiala so vedno pomagali tudi prizadevni domačini s traktorji.

Raznovrstne izkušnje s tisočerimi prostovoljnimi urami dela v 15 letih delovanja planinske sekcije so pri članih rodile samozavest, ki je v letu 2013 botrovala ustanovitvi planinskega društva Preddvor. Mesto prvega predsednika društva je prevzel Aleš Drekonja.
Že v drugem letu delovanja je društvo praznovalo veliko delovno zmago. Številni prostovoljci gradnje zavetišča v Hudičevem borštu na Zaplati, med katerimi so bili neuklonljivi Živko Drekonja, Rajko Fende, Franci Cvek, Stanko Arh in Jože Keber ter številni planinci, so petega julija leta 2014 dočakali trenutek, ko je zavetišče ljubiteljem gora na 1328 metrih velikodušno odprlo svoja vrata. Pozdrav in planinsko tablo za zavetišče za kočo prve kategorije je predsedniku društva Alešu Drekonji slovesno izročil podpredsednik PZS Miro Eržen.

Hudičev boršt kot zavarovan pragozd na Zaplati s svojo legendo, v kateri je hudič dvema prepirljivima dolinskima kmetoma odnesel gozd in ga je zaradi zvonjenja na bližnjem Svetem Jakobu odvrgel na sredo gore, je samo eden na vsem svetu. Prav zato se je vredno potruditi priti v ta skrivnostni bukov gozd, se odžejati z njegovo studenčnico in se v domačnosti zavetišča spočiti in okrepiti pri gostoljubnem oskrbniku Rajku.

Zavetišče v Hudičevem borštu, do katerega se iz vasi Mače skozi gozd in čez travnato pobočje Zaplate povzpnemo v slabih dveh urah, vrata obiskovalcem na stežaj odpro v petkih popoldan in so odprta do nedelje zvečer. Počitka in prenočitve željnim planincem je na voljo 13 postelj v štirih sobah. Za trenutke radovednosti in za pošiljanje najnovejših novic v svet nam je v zavetišču na voljo tudi internet. V mesecu juniju postane Zaplata pravi botanični vrt, zato je obisk takrat še posebno zanimiv. Zavetišče v Hudičevem borštu je tudi odlično izhodišče za uro in pol dolgi enourni vzpon na Cjanovco ter iz nje za skok na Srednji vrh, kjer se nam odpre razgled do Košute in naprej do Obirja. S Srednjega vrha se nam ponuja obisk neokrnjene narave v Dolgi njivi in iz nje kratek vzpon na Mali Grintovec, od koder nas že pozdravljata planinski dom na Kališču in v nebo priostreni Storžič.

Slavko Prezelj

© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije
Mladinski svet Slovenije

NAPAKA: ne najdem RSS datoteke...
Urad Republike Slovenije za mladino