petek, 17. oktober 2014 ob 00:00

Srečanje varuhov gorske narave na Lubniku

V soboto 11.10.2014 smo pod pokroviteljstvom Komisije za varstvo gorske narave in Planinskega društva Škofja Loka organizirali vseslovensko srečanje varuhov gorske narave v Škofji Loki. Srečanja se je udeležilo skupaj z gostitelji kar 65 varuhov in stražarjev gorske narave.
Zbrali smo se na parkirišču pred hotelom. Po skromni pogostitvi in pozdravu načelnice Odseka za varstvo gorske narave PD Škofja Loka, smo se podali na kratek sprehod po starem delu Škofje Loke in s pomočjo vodičke Mirjam izvedeli veliko zanimive loške zgodovine. Na loškem gradu je vodenje prevzel Marjan Luževič, geograf. Z grajskega vrta smo občudovali prelep razgled na mesto, okoliška hribovja in Soriško polje. Pot smo nadaljevali mimo Grebenarja, kjer si lahko vsako leto ogledamo jaslice, Migutovega brezna in po Flisovi poti do Kobile, kjer nas je čakal avtobus in nas odpeljal do Breznice.
 
Iz Breznice smo nadaljevali peš do koče na Lubniku. Pot ni bila težka, zato smo se lahko vmes spoznali in poklepetali. Na vrhu sta nas oskrbnika koče postregla s toplim čajem in pecivom. Še enkrat smo prisluhnili gospodu Marjanu in skupaj občudovali razgled s 1025 m visokega Lubnika. Na vrhu nas je pozdravil tudi predsednik PD Škofja Loka, Jože Stanonik in nam povedal par besed o društvu.
 
Sledilo je predavanje Rozi Skobe na temo Naloge in vloga VGN v PZS, pozdravil nas je tudi predstavnik Komisije za varstvo gorske narave Marijan Denša.
 
Okrog četrte ure popoldne smo srečanje zaključili in sestopili, nekateri peš do Škofje Loke, drugi do Breznice, kjer nas je že čakal avtobus, ki nas je zapeljal do zbornega mesta pred hotelom. Od tam smo se odpeljali polni lepih vtisov in novih idej za naše delo v odsekih, vsak na svoj konec Slovenije.
 
Ob koncu se zahvaljujemo vsem, ki ste kakorkoli pomagali, da smo srečanje pripravili in izvedli. Najlepša hvala Ireni Mrak, načelnici KVGN PZS in Jožetu Stanoniku, predsedniku PD Škofja Loka, Mirjam Jezeršek, Marjanu Luževiču in Rozi Skobe za predavanja ter članom Upravnega odbora in Odseka za varstvo gorske narave Škofja Loka. Seveda pa prav lepa hvala tudi vsem, ki ste se tega srečanja udeležili, kajti brez vas bi bilo naše delo zastonj.
 
Ne nazadnje pa zaslužita vso pohvalo tudi oskrbnika koče na Lubniku za izvrstno hrano in prijazno postrežbo.

Marta Bašelj
 
Fotografije: Rudi Zadnik, Slavko Bašelj

 

19.07.2024