sreda, 22. julij 2015 ob 18:00

Gorniški filmi v Trenti in Logarski dolini

Projekcije nagrajenih filmov festivala gorniškega filma Domžale - Potovanje na konec zime, Vstaja v Dolini in Vrh - bodo 25. julija 2015 v Trenti, 6. avgusta v Lučah in 7. avgusta v Logarski dolini. Vstop je prost. Vabljeni!
Gorniški večer s predvajanjem filma Potovanje na konec zime v Trenti

Kje: v hiši Trentarskih vodnikov ob Domu Trenta
Kdaj: v soboto, 25. julija 2015, ob 20. uri
Kaj: francoski film Potovanje na konec zime (78 min), ki je na 5. festivalu gorniškega filma Domžale dobil glavno nagrado mesta Domžale in nagrado TV Slovenija
Organizatorja: Triglavski narodni park in Društvo za gorsko kulturo
Film je nazoren prikaz osupljive lepote in srhljive moči zime v gorah. Avtorja, ki že trideset let snemata očarljivo življenje v gorah, se naselita v vasi Valsavarenche, v italijanskem narodnem parku Gran Paradiso. Po prekrasni, barviti in spokojni jeseni se pričneta pripravljati na snemanje parjenja gamsov, a ju že oktobra preseneti sneg in naredi kadre še bolj zanimive. 15. decembra v pičlih štiriindvajsetih urah zapade kar meter in pol snega, ki pokrajino odreže od sveta. Živali in okoli petdeset prebivalcev vasice se znajde v veliki nevarnosti. Ob hrumenju plazov v vasi ostaneta samo avtorja filma, ki v grozljivih okoliščinah posnameta obnašanje gamsov, kozorogov, zajcev, orlov in drugih živali.

Projekcije nagrajenih filmov Vstaja v Dolini in Vrh v Logarski dolini

Kje: Pod Iglo - Luče
Kdaj: v četrtek, 6. avgusta 2015, ob 21. uri
Kaj: ameriški film Vstaja v Dolini (90 min), ki je na 9. festivalu gorniškega filma Domžale prejel nagrado za najboljši alpinistični film
Organizatorja: Bife Igla in Društvo za gorsko kulturo
Dolina Yosemite je vedno privlačila raziskovalce in čudake, ki so se želeli umakniti materializmu in se podati v visoke, osamljene granitne stene. Skozi generacije plezalcev, skozi njihova rivalstva, zmage in tragedije, se je umetnost plezanja povzpela v neslutene višave. To je pripoved o pol stoletja trajajočem boju proti zakonom gravitacije, ki je bil obenem tudi boj proti zakonom družbe. Ustvarjalci filma so zgodovinskim dejstvom, zgodbam iz ozadja in intervjujem z nekaterimi ključnimi osebami dodali ravno pravšnjo mero drame in humorja, celotno pripoved pa začinili s kritičnim pogledom na ameriško družbo.

Kje: Hotel Plesnik - Logarska dolina
Kdaj: v petek, 7. avgusta 2015, ob 21. uri
Kaj: irski film Vrh (104 min), zmagovalni film 8. festivala gorniškega filma Domžale
Organizatorja: Plesnik, d.o.o. in Društvo za gorsko kulturo
Vrh je uravnotežena, nepristranska pripoved o alpinizmu in plezalskem življenju na eni in družinskem življenju na drugi strani, posneta po resničnih dogodkih, ki so se zgodili na enem najmogočnejših vrhov na svetu. Avgusta leta 2008 se je 24 plezalcev združilo v najvišjem višinskem taboru na gori K2. Oseminštirideset ur pozneje jih je enajst preprosto izginilo - gora jih je zbrisala z obličja Zemlje. Film poskuša pojasniti neverjetne dogodke in razkriva skrivnostnega možaka po imenu Ger McDonnel, ki se je tisti čas soočal s srce parajočo dilemo. Na poti je namreč naletel na tri plezalce, ki so se zapletli v vrvi in ostali na milost in nemilost prepuščeni gori - in njemu.

Vljudno vabljeni!

Vir: Festival gorniškega filma Domžale

19.07.2024